Helsekost i førkrigstida!

Jeg sitter her med Haandbok i sykepleien, utgit av herrene dr.med. Grøn og Widerøe i Kristiania i 1921.

Her står det mye rart, og jeg tenkte å dele litt av dette med dere. De to ovennevnte herrer var overleger ved Kristiania offentlige sykehus, og under står det et uttall av bidragsytere til haandboker. Blant mannlige rervelæger og overlæger, er det en en kvinne. Hun er oversykepleierske og den eneste av sitt slag. I tillegg har frøken Barbare Klaveness  med megen dygtighet assistert med bokens gjennomgaaelse samt med korrekturlæsningen. Så det er sagt!

Sykepleien er et kald som ligger godt tilrette for kvinder heter det videre i boka, men det er ikke hvilke som helst kvinder, de må ha følgende egenskaper:

 God helbred – styrke – utholdenhet – gode kundskaper – hurtig opfatningsevne – god forstand – ordenssans – ansvarsfølelse og paalidelighet og tålmodighet og takt. Uten et sterkt utholdende legeme og et vel avbalansert nervesystem vil ingen kunne gjøre fyldest for sig i sykepleien heter det videre.

Hmm. Lurer på om jeg egentlig er havnet på rett hylle?

Det er mye artig stoff i boka, jeg nevner i fleng;

øiets, ørets og næsens pleie, tuberkulosepleie, pleie i den normale barselseng og ved sygdomme i samme seng, her finner vi egne kapitler om indpaknigner og omslag, om ulike typer klyster samt smitsomme sygdomme, deriblant flektyfus og kolera, noe som vi i dag heldigvis slipper å tenke på.

Jeg vil begrense meg til å skrive litt om sykekost. Kosten var en viktig del av behandlingen, og boken avdarer om at;

den syke falder let i fristelse til at spise det som er forbudt. Kristiania kommunale sykehus hadde, i likhet med andre hospital, utarbeidet sine egne dietter. Fire ulike slag. De var som følger;

Diæt 1: melk bygsuppe, hvetebrød, buljong, melkevelling, melkepap og melke grøt. De andre diettene bygde på denne.  I diæt 2 fikk den heldige pasienten  smør i tillegg, og i  diæt 3  kunne han eller hun gasse seg med alt i diæt 1 og 2, samt dette; poteter, fløielsgrøt, fiskesuppe havregrynsgrøt, kjøtsuppe (uten røtter eller grønsaker), ris, sago, søtsuppe, ølsuppe, fersk fisk med saus, fiskeboller i hvit saus, stekte fiskeboller, fiskepudding, kjøtboller i brun saus, kjøtkaker, kjøtpølse, kalvefrikasse og kalvestek!

Diæt 4 var almindelig kost. Hva nå enn det var. Forhåpentligvis noe mer grønnsaker!

Det kunne umulig finnes vegetarianere i denne tida, hadde de stått på en av de første tre diettene, hadde de sulta i hjel! Diabetikerne hadde også mildt sagt en ensidig kost;

Sukkersykediæt besto av:

Frokost: 100 g hver av kokt kjøt og spekeflesk, 35 g ost to kokte egg og sort kaffe uten sukker. I dag hadde vi kalt dette for lavkarbo vil jeg tro!

Det var langt mellom måltidene, bare tre om dagen. Det andre og nestsiste måltidet var Middag: fast mat uten brød, poteter og/eller  potetesmel. Ingen jevning i sausen, kun buljong eller fiskekraft.

Tilslutt var det Aftens; her var det 150 g kokt eller stekt kjøt, 20 g smør og te uten sukker!

Boka nevner også stoppende diæt ved diare. Denne er litt mere spennende kanskje, te, blåbærsuppe og rødvin er tingen her! Den avførende diæt ved forstoppelse anbefaler; celluloserik mat og rikelig mgrov ængde av fettstoffer! I tillegg nevnes de søte saker!

Det var litt om den helsefremme(n)de  kosten i førkrigstida, neste gang tenker jeg å ta for meg noen andre kapitler i boka! Til da, ha en fin søndag alle sammen!

 

 

Dette innlegget ble publisert i Historier. Bokmerk permalenken.

2 svar til Helsekost i førkrigstida!

  1. Arne Normann sier:

    ..noe av dette inneholdt «dietten» under krigen for folk flest – og vi overlevde merkelig nok. Den norske folkehelsa har aldri vært bedre….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s