Hell og ulykke?

Kvar gong mormor kom til Lom hadde ho med seg i gave lodd fra pengelotteriet. For dei som ikkje veit kva dette var, saksar eg eit klipp frå Wikipedia:

Frem til 1912 var pengespill forbudt i Norge for å hindre borgerne i «lykkespillenes fordervelighet». Pengelotteriet ble opprettet som et unntak i 1912 og lotteriets inntekter ble brukt til blant annet bekjempelse av tuberkulose.

Det var to heil-lodd og to halvlodd. Heil-lodda  ga full pott og halv-lodda halv. Den tiende kvar månad var det trekning. Da sat vi rundt kjøkenbordet drog fingeren nedover dei endelause rekka med tal. Men vinnarlykka sto oss ikkje bi!

–Det æ´dæ´såmmå som med fiskelykka mi, sa far min.

Kvar sommar i Trøndelag sto han natt etter natt i Orkla og fiska etter laks. Han drog inn ein og anna aure, men laksen, den kom aldri.

Eg derimot, hadde vinnerlykke. Ikkje i pengelotteriet, men på basarar! Eg vann både dokke med fullt utstyr, fleire fruktkorgar, 30 egg og 2 kg kaffe. Eg kom dragandes heim med ulike kaker vunne på Kopen laurdagsformiddag, og da bingoen kom til Lom, vann eg der og. Eg vart overmodig, og høyrde ikkje på folk som sa;

–den dagen du gje´ burt ein gevinst, vinn du ikkje meir!

Det gjekk troll i ord, det siste eg vann, var ei gul babyjakke, strikka av fru Hille, mor til presten.  Den ga eg bort, og sidan det vart det full stopp!

Elles kom bingoen til Lom og resten av landet på slutten av sekstitalet, og folk gjekk mann av huse.  Nokre var så ivrige at dei køyrde opp og ned heile Gudbrandsdalen for å gå på bingo. Det ryktast at eit ektepar i ei av nabobygdene var så ville etter å gå på bingo, at dei, etter at mannen på ulikt vis hadde mista gebisset sitt, og ikkje kunne syne seg for folk, la ei plan. Det var bingokveld nede i dalen, og han sende kona over til naboen.  Der fekk ho låne eit gebiss fordi mannen i huset som akkurat var død, ja han hadde hatt to. Først med tenner i munnen fekk han reise til Kvam på bingo!

Elles var det kortspel, og sjøl om det ikkje var lov, var det dei som spelte om pengar! Det gjekk stadig rykter om folk som hadde mista både klokker og gifteringar ved slike høve. Vi høyrde og om ein mann som etter eit slikt kortslag hadde bokstaveleg talt spela av seg skoa! Han måtte ein seinhaustes og kald kveld gå heim att med plastposer på føtene!

Så hadde vi tipping! Der var det store premiar, men på syttitalet gjorde dei om på systemet.  Det resulterte i at storleiken på gevinstane varierte, og om du vann, så gjekk det eit par dagar før du fekk veta summen. Ein kar i Norddalen, hadde vunne førstepremien, og heldt eit durabeleg lag for å feire. Han køyrde til Lillehammer og kjøpte polsprit, opp og ned dalen ein vel 40 mil, og spara ikkje på noko. Han ba omtrent heile bygda på fest, 2 heile dagar til ende. På mandagen kom summen, og saman med den og bakrusen kom nedturen. Han gjekk i underskot! Premien var rekordlåg!

Som riktig unge, på barneskulen, laga vi oss spålister. Der vann du ikkje noko anna enn at du kunne få spådd ei fin framtid, og det var da noko det og!  Og kanskje var det den einaste måten å la vera å gå i underskot på! Hell og lykke er vel alltid bra å få, og sjøl om det i livets lotteri ikkje alltid går som ein ynskjer, så er det nå noko som ein kan ta med seg på vegen!

Eg skreiv sist at eg skal legge ut bloggen annakvar laurdag frå no av. Denne gongen blir det fredag, for eg skal arbeide i morgon, og så tar eg ferie. Det kan hende det kjem eit innlegg i løpet av sommaren, men eg lover ikkje noko. Eg skal  ned til Hellas og kose meg der saman med familien min og gode venner! Så får alle mine lesarar, ha ein fin sommarferie! Eg set utruleg stor pris på dykk alle som les bloggen min! Det både inspirerer og gler meg.

God helg og god sommar!

Dette innlegget ble publisert i Historier. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s