Askeavkok og andre mirakler!

 

Det er ei tid for alt, og til alle tider og med jamne mellomrom,  dukkar det opp ulike kurar som lover bot og bedring for ulike plager og tilstander.  Eg minns dei som var i min barndom. Mykje gjekk på å bli slankare, og den fyrste eg kjem på, var da butikkhylla med hermetisk ananas forsvann på ein liten time. Ananaskuren hadde kome til Lom! Den lova deg ein slank og fin kropp. Biverkningane var store. Vi diskuterte det i klassa, dei som hadde  foreldre som prøvde denne kuren, meinte at  mødrene eller fedrene fekk ein hang til å bli særleg sure og utålmodige. Det vart med denne eine runda, etter som eg hugsa. Far min hang seg på, og resultatet av dette var at han resten av livet ikkje tåla synet av ananasringar! Han påsto at på den vesle veka han hang med, hadde han ete nok ananas for fleire liv! Det leie med slike kurar var, at det som rann fort av, kom enda fortare på i neste omgang! Ein annan kur som ikkje kom til Lom, av den naturlege grunn at det var 18 mil til polet, var kvitvinskuren.  Vi høyrde rykte om at i byen gjekk dei fine damene på slike kurar og vi høyrde og at mange av dei ikkje greide å slutte etter endt kur, og det fekk fryktelege konsekvensar for familiane deira. Eg minns at eg såg for meg radmagre og halvfulle damer som møtte ungane i døra når dei kom heim frå skulen. Nei da var det betre med hermetisk ananas og sure foreldre!

Men det var ikkje berre slankekurar. Ein gong på syttitalet vart det lansert eit nytt vidundermiddel.  Det verserte historier om folk med ei fot i grava som vart friske av dette! Kreftsjuke, folk med gikt og eit utal av andre med alvorlege sjukdommar og ikkje fullt så alvorlege, hadde vorte friske av, -askeavkok. Rundt omkring i landet fall asketrea mot klingande mynt,  ja så mange vart borte at det ei stund vart mangel på økseskaft her i landet! Ettersom desse er laga av ask, var det mange som i mangel av ferske tre, kokte økseskafta sine og selde avkoket! Men, tida avslørte bløffen, ettersom denne skrei fram, uteblei den lova virkninga. Så mange felte tre til inga nytte!

Mormor mi hadde klokketru på kamferdråpar. Det hjalp mot alt, eit glas med vatn og nokre kamferdråpar oppi, styrta ned så du nesten mista pusten, –og så var det berre å venta på at det skulle virke. På Mormor virka det alltid! På sine gamle dagar, da ho vart ordentleg sjuk og hamna på Radiumhospitalet, hadde ho med seg kamferdråpane sine, gøymt i handveska!

–Itj si det te`pleiaran, kviskra ho og blunka lurt.

Ho hadde og ein anna kur som eg trur ho må ha vore åleine om. Den var for tett nase. Dette var før nasedråpane vart oppfunne, men eg har aldri turt å prøve denne kuren. Det har eg rett og slett ikkje mot til.

Ho Mormor tok ei flaske med salmiakk, heldt nasen rett over tuten og drog inn dunsten så tårene spratt! Ikkje ein kur å anbefale for vener, men snarare dine fiender.

Så står det berre att å ynskje alle ein fin laurdag! Eg kjem heretter til å legge ut innlegga mine på laurdag, sidan eg har funne ut at det er meire praktisk for meg. Det blir og annakvar laurdag frå nå av, det er moro å skrive, men det tek såpass mykje tid at det får bli slik.  Men eg vonar at du som les det eg skriv, fortset å følge meg, for det er for dykk lesarane mine eg skriv! Og du må gjerne dele bloggen min med andre om du vil, det blir eg berre glad for!

Ha ei fortsatt fin helg!

 

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s