Pelmeni

Her fant jeg en fin blogg med oppskrift på pelmeni, som vi fikk servert! Det er også mye annet fint her!

http://chocolanasblogg.blogspot.no

Pelmeni

Du finner knapt noe mer russisk enn dette. Pelmeni er en av nasjonalrettene i Russland og ligner veldig på italienske ravioli eller tortellini. Det er fortsatt uklart om det var russerne eller italienerne som oppfant pasta. Pelmeni er en typisk festmat, og jeg husker hele familien satt rundt bordet og laget disse små herlighetene for hånd. Det var ikke akkurat det jeg syntes var mest spennende da jeg var liten, men belønningen var verdt innsatsen. Jeg var alltid den første som fikk en stor og god porsjon pelmeni for å så gå tilbake til bordet og fortsette arbeidet. Det måtte nemlig lages 500-600 stykker til enhver fest.
Fordelen med pelmeni er at det tar kun 5 minutter å koke dem. Perfekt på en travel hverdag. Oppskriften er til en stor porsjon, så det blir nok til to middager. Få tak i noen hjelpere på en søndag (!), brett opp ermene og sett i gang!

Du trenger:

Deig:
3 kg hvetemel
3 egg
3 ss rømme eller vodka (kan sløyfes)
ca 1,5 l kaldt vann

Fyll:
1 kg karbonadedeig
800 g kjøttdeig av svin (kan erstattes med lammedeig eller karbonadedeig)
2 gule løk
salt og pepper
ca 1 dl sterk te

Ha melet i en stor bakebolle. Tilsett eggene i melet og tilsett vann litt etter litt til du har en passe deig. Deigen skal ikke være klissete, heller ikke for hard. Tilsett gjerne rømme eller vodka i deigen. Dette vil gi en fin og elastisk deig. La deigen hvile i kjøleskapet under et fuktig klede og plast i minst 30 minutter, gjerne natten over.

Bland sammen karbonadedeig og kjøttdeig av svin. Det er en fordel hvis du har kjøttkvern og kan kverne kjøttet et par ganger. Del opp løken i grove biter og kvern den sammen med kjøttet eller mos den i en blender. Løken kan også rives på et fint rivjern. Krydre med salt og pepper* og tilsett te til du har en fin og glatt farse. Teen vil gjøre farsen saftig.

Det er flere måter å lage pelmeni på. Den tradisjonelle og mest tidskrevende er slik:
Ta en bit deig, rull til en pølse, ca 1,5 – 2 cm i diameter.
Skjær i fingertykke skiver. Når du holder i pølsa når du skjærer, vil du se fingeravtrykkene i deigen og da skjærer du bare etter dem.
Hver bit skal kjevles til en liten rund leiv. Den bør ikke være større enn ca 4 cm i diameter samtidig som leivene ikke skal være for tykke.
Legg en liten teskje fyll i midten. Brett leiven på midten og klem sammen kantene. Nå har du en halvmåne. Klem sammen endene slik at du får en runding. Legg pelmeni i en rekke på en melet skjærefjøl e.l. Når du har laget en rekke, legger du neste på høykant inntil den forrige for å spare plass. Ha litt mel mellom rekkene slik at de ikke klistrer seg sammen. Så er det bare å sette dem i fryseren et par timer*. Etter det kan du flytte dem over i fryseposer eller bokser. Beregn ca 30-40 stk per person.

En annen måte er å kjevle ut en stor leiv, legge 1 ts fyll med passe mellomrom, kjevle ut en leiv til, legge den over, klemme ned eller kjevle over og skjære ut firkanter. Klemme godt rundt kantene, så har du firkantede pelmeni. Dette var ikke akseptert hjemme hos oss siden pelmeni skulle være runde. 🙂

Pelmeni kokes i saltet vann i 4 minutter hvis de er ferske og ca 5 minutter fra frossen tilstand. Ta opp pelmeni med en hulsleiv og legg noen smørbiter oppi bollen. Uten smør vil de klistre seg sammen.
Serveres med ketchup, chilisaus eller rømme. Min far liker å dyppe dem i klar eddik (!). Litt ekstra pepper på bordet kan det være greit å ha.
*For å sjekke om det er nok salt og pepper i fyllet, kan man koke en liten smaksprøve, som pappa pleier å gjøre. Det skal være passe med salt og godt med pepper.
*Det er ikke nødvendig å vente i to timer. Pelmeni kan kokes og spises med en gang, men ikke la dem ligge i romtemperatur. Sett dem i fryseren etterhvert som du lager dem. Min far har sagt at pelmeni smaker best fra frossen tilstand og blir derfor bedre hvis de får ligge i fryseren i minst ett døgn. Ikke spør meg hvorfor. Jeg synes de er gode uansett :))))).
Dette innlegget ble publisert i Mat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s