Matminner

Jeg husker lukten av ulike søndagsmiddager fra min barndom.  Lukten av ulike middager som sneik seg gardimellom og bar bud om bedre middager.

Lukt er en merkelig egenskap, den setter deg raskt tilbake i tiden, og plutselig er du liten igjen. Jeg kan enda kjenne frosten bite i kinnene og tærne etter en lang dag ute i vinterkulda, og på vei opp bakken der jeg  dro kjelken etter meg, og så kom den sigende, -lukten av karbonade med løk! De tunge og stivfrosne tærne ble med ett mjuke, og lett til beins forserte jeg siste delen av bakken som ingenting!

Verre var det før jul når mor vår kokte rull. Det var den verste lukta jeg visste. Og jeg kan den dag i dag med hånda på hjertet si, at jeg har ikke kjent den igjen i voksen alder! Ikke vet jeg hva det var, rullen var sikkert god den, de voksne likte den iallefall.

Men den verste lukta av alle, det var rakfisken som også kom trofast hver jul! Far min påsto hardnakka at dess verre den lukta, dess bedre var den! Nabolaget var med ei stund, men en gang var det nok, tilogmed for dem.

Far min var betutta, men overbevist om at denne fisken var den beste. Han måtte spise den alene.  Det var da han kom på at han kunne da ha selskap av katten vår, Truls. Truls var glad i rakfisk, og ganske ukristisk i så måte. Mens vi andre rømte huset, diska far min opp til et herremåltid for seg og katta.

De to herrene benka seg til, katten på sin plass under sybenken, og far min ved bordet. Det gikk ikke verre til enn at da far min hadde tatt første biten og svelga ned den, hørte han et ynkelig mjau fra katta. Da han snudde seg, så han at Truls kasta seg rundt og snudde seg, samtidig som han krafsa med bakbeina mot matskåla og fisken som for å kaste jord over sin etterlatenskap.

Da ga far min opp, og fisken havna i søppelet, til stor glede for oss og for katten.

Og lukta av stekt bacon, den dag i dag kan jeg høre susen fra propangassen og nesten høre at teltveggen blafrer.  For bacon, det var feriemat, det spiste vi ikke hjemme. Da var det steikt flesk, og det hverken luktet eller smakte det samme.

En rett vi bare fikk når vi var på ferie, eller var sjuke var fra boks. Og den lukta, den var god den. Snurring! Steikt hardt i panna med potetmos fra pose ved siden av!  Mathimmelen var det, sjøl om mora til venninna vår hadde sagt at hermetikkmat besto av kujur og grisetryner, lunger og blod og andre ufyselige ting; vi lot oss ikke lure!  Det er så rart at smaken forandrer seg, for meg fins faktisk nesten ingenting i dag som smaker så godt som snurring smakte i gamle dager, men det smaker helt annerledes i dag.  Jeg skal vel egentlig være glad for det, og uansett så er jo minnet der.

Og under følger historien om Snurringen!

http://www.nrk.no/trondelag/60-ar-med-snurring-1.2969713

Og matminner skal man jo ikke forakte! I likhet med lukter er det ikke noe annet i verden som setter deg så fort tilbake som minner om mat,– og lukt.

Jeg har flere lukter og minner å by på, de kommer ved en seinere anledning.

Og så vil jeg dele noe helt annet med dere, nemlig ei kjempefin side som jeg fant, uten noen sammenheng forøvrig, enn at jeg er veldig glad i; – ostekaker!

http://dinmat.no/Artikler/Say-cheese

Ha en fin torsdag alle sammen!

Dette innlegget ble publisert i Historier. Bokmerk permalenken.

3 svar til Matminner

  1. aksel bjørnstad sier:

    Bra Anne. Jeg husker godt Truls. Han åpna døra sjøl ved å hoppe opp på dørklinka, men han klarte ikke å lukke den igjen. En gang hadde han skåret seg stygt på en baklabb med flere sener kuttet. På kjellerkontoret hos oss sydde far din og jeg sammen senene. etter noen dager fortalte Jo at nå hoppet Truls opp på dørklinka igjen! Vi var skjønt enige i at bedre hadde de ikke gjort det på Sofies Minde!!

  2. Snurring, ja! Det var hyttemat i min barndom, ingenting som å kveile seg opp i godstolen og få skive med varm Snurring servert av mamma eller pappa!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s