Hvit mat

Ikke skånekost dette, men jeg fikk lyst til å legge ut noen gode oppskrifter på hvit mat.

Hvit topping med variasjoner

cup1

Det første er en enkel topping, som du kan bruke til kakepynt. Enten du sprøyter den ut på toppen av cup.cakes, eller brer den utover ei gulrotkake, eller ei anna god kake, så smaker denne utrolig godt. Den trenger bare tid, to dager må du bruke.

Grunnoppskriften er enkel:

1 boks kremfløte

1 plate hvit kokesjokolade (200 gram)

Smelt sjokoladen i fløten og avkjøl. Sett i kjøleskapet natten over.

Neste dag pisker du blandingen stiv før du bruker den. Du kan tilsette farge hvis du vil det. Du kan og ha i lime- eller sitronskall og saft, eller du kan smake til med vanilje. Litt lakrispulver er godt, bare fargen blir ikke helt lekker da! Du kan også sprøyte litt av denne kremmen på dessert-tallerkenen og strø spiselige blomster oppå. Det er bare å bruke fantasien!

Så til en helt annen hvit mat, nemlig

Rømmegrøt

rømme

6 dl Seterrømme
2 1 / 2 dl hvetemel
6 dl melk
1 ts salt
sukker og kanel til servering

Kok rømmen under lokk i 2 – 3 minutter. Rør inn halvparten av melet og rør til smøret pipler frem (det tar litt tid).

Skum av smøret og hold det varmt. Tilsett resten av melet og spe med varm melk. Rør videre til grøten blir glatt og jevn. La grøten koke i ca. 5 minutter og smak den til med salt.

Server med smør, sukker og kanel.

Denne er fra Tine, og jeg syns at denne grøten alltid blir vellykka! Jeg har også med hell halvblanda denne grøten enten med risgrøt, eller så med semulegrøt for variasjonens skyld. Det er også godt!

Den siste hvite maten i denne omganger er;

Blomkålgrateng

blomkaal

Det er en av min barndoms virkelige gode matminner. Hver sommer lagde mor vår denne retten med blomkål fra hagen,  og det var først mange år seinere at jeg kom på at dette var den første vegetarmiddagen jeg hadde smakt! Men det tenkte jeg ikke på da, det var lenge før jeg visste at slikt fantes.

Du lager først en tjukk hvit saus mens du lettkoker blomkålen. Smak til sausen med salt og pepper, og ørlite grann muskat. Avkjøl sausen litt. Rør så inn fire egg, et av gangen.

Legg et lag saus i bunnen av ei form, fordel blomkålbukketter over, og fyll opp formen med saus. På toppen strør du brødsmuler eller grillmel, og legger rause klatter med godt smør (setersmør eller kviteseidsmør eller et annet godt smørslag) oppå.

Stek i ovnen i 180-200 grader i ca en time. Da er gratengen gyllen på toppen og det smaker utrolig godt.

Hvis du vil ha en mer luftig variant, kan du røre inn eggeplommene i sausen først, og så stivpiske hvitene som du vender forsiktig inn i sausen før du heller den i formen.

Du kan også godt ha skinke- eller bacon-biter i gratengen, og jeg har også smakt en variant med blomkål, skinke, purre og makaronirør. Den var heller ikke til å forakte!

Noen liker ost på toppen og ikke grillmel. Jeg er ikke så glad i det, men hvis du vil ha det, og spør du meg om råd, så vil jeg anbefale å bruke en god cheddar til dette!

Kokte poteter med et lett dillstrø serveres ved siden av.

Nyt og god helg.

Dette innlegget ble publisert i Mat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s