Mat for uventet besøk

Denne uken har jeg ikke noe tema, men jeg vil rett og slett dele noen oppskrifter som jeg setter veldig stor pris på, med dere. Det er mat som har blitt til når jeg har fått uventet besøk og  «man tager hvad man haver»-prinsippet. Det har ofte resultert i oppskrifter som har vakt lykke i min nærmeste familie og vennekrets. Ingrediensene er slike som du har i skapet og ikke går ut på dato. En artisjokkboks er en slik ingrediens.

Artisjokkgrateng

mel

1 boks artisjokkhjerter

majones

parmesan

sitronsaft

fransk sennep

Ta en boks artisjokkhjerter og slå av vannet de ligger i. Finhakk disse, og legg dem i ei ildfast form.

Bland like deler av majones og parmesanost, og smak til med sennep og sitronsaft. Rør dette inn i artisjokkene, og stek i ovn på 225 grader til det er gyllent på toppen.

Serveres med litt kjøttpålegg eller fisk om du har, ved siden av. Litt godt brød, gjerne ristet, og en liten salat til, så har du et aldri så lite herremåltid.

gratin

Artisjokkdip

Kjør en boks med artisjokkhjerter (uten vannet) i hurtigmikseren. Ha i to kløfter med hvitløk som du på forhånd har kokt i litt melk til de er myke. Sitronsaft etter smak, og så lar du en god olivenolje renne sakte ned i mikseren mens den går. Smak til med salt og pepper. Da får du en kremaktig og god dip, som du kan smøre på kjeks, f eks melba-toast til et lite glass vin eller mineralvann.

melba-toast

Grønn ertesuppe

En pose med grønne erter er alltid fint å ha i fryseren. Kok opp en god buljong, ca en liter. Kjør den sammen med noen mynteblader om du har, og en pose grønne erter. Ha i 1 dl med kremfløte, og gjerne en slant hvitvin om du har. Denne kan også variere med chili og koriander.

Smak til med salt og pepper, og et lite dryss sukker for å forsterke sødmen i ertene.

Stek brødkrutonger og legg noen skiver spekeflesk eller bacon under grillen til de er harde og gylne. Knus disse og strø i suppen sammen med krutongene.

Legg gjerne striper med creme fraîche i.

erte

Musikken til denne maten fant jeg også på youtube, det er en sang jeg er veldig glad i, Bluebird av Stanford, her med en flott sopransolist. Den andre sangen er en sang av Rutter, ikke på engelsk denne gangen som i originalen, men her for anledningen på portugisisk, og tilslutt Egil Eldøen med «Empty shadows», en sang jeg har hørt på om og om igjen i hele mitt voksne liv.

Det som er felles for sangene, er at de alle har ei ro over seg, som gjør godt både for sjel og sinn.

På fredagen følger en detektivhistorie fra 2005, som tok meg og familien min tvers over halve Europa, og over Atlanteren til USA. Den ble publisert i Fjuken, lokalavisa i Lom i påskenummeret i 2006.  Og den er denne gangen på nynorsk, og uten oppskrifter eller musikk.

Historien er lang nok i seg selv.

Ha ei fortsatt fin uke!

Dette innlegget ble publisert i Mat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s