Heimelaga er ikke alltid vellaga

Heimeproduksjon

hjemmebrent hjemmeb hjemmebrent1 hjemme

I  Lom er det mange og lange tradisjoner både for mat og drikke. Helt fram til nittitallet var nærmeste vinmonopolet på Lillehammer. Det var 18 mil, -en vei! Kjøpsprit var naturlig nok da til de større anledninger.  Det meste av andre sterke drikker ble kokt mer eller mindre i hemmelighet rundt omkring.

En mann var på butikken for å handle inn sukker og gjær. Enkle råvarer som etter lagringstid og påfølgende destillasjon skulle gi, om ikke edel vare, så skulle det bli så rein sprit som utstyret han hadde, tillot.

Nå hadde det seg slik at denne mannen bodde aleine, og var en innbarka ungkar. Han hadde vel aldri baka et brød.  Han som satt i kassa, kjente sine kunder og deres vaner, og denne kunden vart nok takknemlig da kassereren sa;

–Ha du tenkt å starte som baker?

baker

Han hadde tatt feil av sukker og hvetemel.

Heimebrenning tok ulike former. Fra den enkleste varianten med en liten kjel inni en stor, og lokk over der dråpene fra den store kjelen samla seg opp i den lille, og ble til sprit av simplaste slag. Det var av ei type som ga hodepine og dårlige nerver i fleire dager etter inntaket!

De mere avanserte hadde apparat.

De kunne du kjøpe via postordrekatalogar. De dumpa med jevne mellomrom ned i postkassa, og reklamerte for alt fra pikefangere og fiskekroker, til avanserte destillasjonsapparat.

«Kjøp dem deres eget destilleringsapparat slik at de alltid har sunt rent vann i huset”, lokka de med.

hjem

Andre snikra sammen ulike apparat på kammerset. Det hendte seg at slike  gjekk i lufta og var farlige både for folk og fe.

Smaken på drammen kunne variere stort.  Noe av den var beint fram udrikkelig. Da var det fleire måtar å mildne fuselsmaken på. Tyttebærlyng vart brukt for å friske opp smaken.

lyng

På coopen fanst det fleire hyllemeter med ulike essensar. Det rare var at nesten alle hadde et namn som inneholdt ei farge. Blå plomme og svart nonne var to. Foreldra mine var mest glade i hvit cuaracao. Og spriten i vårt hus var sprit av edleste slag, rein 96% fra Otta apotek.

Mange var det som ville ha av far sin sprit, men han var en forsiktig mann. Skulle noen ”få kveisa”, dvs at dei vart ustyrleg i fylla, lå far min tynt an.

En gang kom det en mann som kom under forehavende å se på ei klokke far min hadde laga. Han var en ivrig treskjærer på fritida. Det egentlige årsaken til at han kom, var at han ville  tigge seg litt sprit til jul. Far min hadde ikke lyst til å gi han det, og mannen turte ikke å bære fram sitt ærend i reine ord.  Dette utnytta far min seg av. Han styrte samtala slik at mannen ikke greide å komme til med sitt ønske. Tilslutt var det ikke naturlig for mannen og sitte lenger, og han lot ordet falle om at han nok vel måtte komme  seg heim att.

”Skulle du ikkje sjå på klukka, da”?, sa far min.

Mannen hadde heilt glemt det han egentlig sa at kom for.

-Jau, dæ va vel sant.

Dugelig fornærma og tung til sinns gikk han heilt inn på klokka, sukka tungt mens han stirra på urverket. Treskurden verdiga han ikke et blikk.

-Tempus fugit, dæ` æ` någgå fine urverk”!

Så gikk han heim med tunge skritt!

temp

En annen mann var meir rett fram. Han brukte å stjele  fra flaskene i bilen til far min når han var inne og så til kyrne.

Denne gongen var heller ikke nok unntak, og far min la ei felle for mannen. Han så   at det var ei flaske mindre bak i bilen da han kom ut, men sa ingenting.  Apoteket hadde starta med å tilsette avføringsmiddel i spriten, slik at den bare vart til utvortes bruk, som meininga var. Ubehagelig for den svake sjela som likevel lot seg friste, men ikke farlig.

Utpå ettermiddagen ringte mannen.

Du Jo, har du någgå motgift mot denna spriten e` stal tå de` i dag”?

-Nei, slikt finst ikkje, men e`ska`låvvå de at du vil kåmmå frå dæ mæ livet i behold.

Og det stemte, han overlevde etter å tilbrakte en hel ettermiddag og ei halv natt på potta, men karen hadde lært leksa si, fra da av stjal han heller aldri meir sprit!

Og nå er det helg, så derfor tenkte jeg å legge ut litt god drikke for den som liker slikt!

Og til drinker hører man selvsagt på musikk!

God helg!

Dette innlegget ble publisert i Historier. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s