Mere gresk

Jeg lovte greske oppskrifter denne uka. Her er noen av mine favoritter.  Det er oppskrifter som finnes i mange variasjoner, og denne er min egen, laget ut fra hva vi i min familie liker, men med røtter fra Hellas.

Stifado á la Anne

stifastifade

1 kg oksekjøtt (Du trnger ikke bruke det dyreste, høyrygg er bra, eller ved langkoking kan du bruke bankekjøtt eller annet som trenger lang koketid)

1 kg småløk

3 dl rødvin

1 dl god olivenolje

2-3 ss tomatpure

2 bokser med knuste tomater

salt, hel pepper, hel allhånde, noen nellikspiker, rosmarin,  tørka oregano og rosmarin, laurbærblad og  litt sukker.

Skjær kjøttet i litt store serveringsbiter, det skal være 3-4 biter i hver porsjon. Snu dem i hvetemel tilsatt salt, og stek. Ha i en gryte, og ha i løk, vin, olje tomater og resten av ingrediensene.  Greske husmødre sier at der det er tomat, skal det alltid være litt sukker i, for å balansere smaken.

Ha alt i ei gryte med lokk, eller så må du passe på å fylle på med mere væske underveis. Jeg pleier å sette gryta i ovnen på 160 grader, og la den stå der i  omtrent  3 timer.

Av og til legger jeg kjøttet helt i en bit, og setter gryta i ovnen på 90 grader når jeg legger meg. Da må du ha lokk på. Så står den hele natta og godgjør seg. Neste dag får den bli kald, og om ettermiddagen/kvelden når den skal serveres, tar jeg den hele biten med kjøtt ut fra kjøleskapet og skjærer den i skiver. Så legger jeg bitene i den på forhånd oppvarma sausen, slik at ikke kjøtte blir helt kokt i stykker.

Av og til legger jeg et par gulrøtter, to selleristilker og et par kløfter hvitløk i gryta for variasjon. Andre ganger bytter jeg oksekjøtt med kalveskank eller lammeskank. Da må du beregne minst 1/2 kilo mere kjøtt, pga av beina. Da er det vel strengt tatt ikke stifado mer, men godt er det.

Til denne retten, serverer jeg

Sitronpoteter

sitronkø poteter 

1 kg små poteter

saft av 1/2 sitron

1/2 dl olivenolje

2 kløfter hvitløk

Salt pepper og oregano

Det som kalles partypoteter er kjempefint å bruke i denne retten. Får du ikke tak i det, så er gode mandelpoteter også fine. Det gode med partypotetene er at du ikke trenge skrelle dem, men de bare deles i to.

Ha de i ei form, godt spredt utover, og ha på sitronsaft, olje og finhakka hvitløk. Krydre med pepper og oregano, men vent med saltet tilslutt, så drar det ikke unødvendig væske utav potetene, og de blir sprøere. Smak til med flaksalt.

Til denne retten serverer jeg av og til vintersalat, og det er bare finsnitta kål og gulrot som er blandet, og dressingen er olje og eddik.

Og tilslutt på dette måltidet, verdens enkleste og beste dessert;

Gresk youghurt med fersken, bringebær og honning.

ING-peaches-2_sqlbring

Legges lagvis i et dessertglass, margarite-glass er de fineste, og strø over hakka mandler!

youghonning

Dette innlegget ble publisert i Mat og merket med , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Mere gresk

  1. Aud Ingrid Olstad sier:

    «Din» Stifado var søndagsmiddag i heimen i går … kjempegod! Brukte høyrygg ( 2kg; vi var mange …) og det sto i ovnen i ca 5 timer.
    Serverte de anbefalte sitronpotetene til, som også ble spist til siste smule. Jeg brukte svenske småpoteteter som jeg delte i to.

  2. anneaukrust sier:

    Så bra! Jeg skal til Tinos i oktober, og kommer til å samle flere oppskrifter og legge ut etterpå.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s