Argentinsk og arabisk mat

Matrettene denne gangen må bli argentinske og arabiske. Det å velge en argentinsk rett, satte meg plutselig  over 30 år tilbake i tid.  Til Club7 retten, og den eksotisk retten argentisnke empanadas!   Jeg ga avkall på  pilsen og kjøpte meg mat isteden, og det sier ikke lite, for jeg var student med studielån. Jeg var ikke spesielt flink med penger, og dette var på tampen av semesteret, så kontoen var heller slunken!

ølempaølempaøl

Iallfall, følelsen av å bite over deigen som var både hard og mjuk på samme tid, og det salte fyllet som rant ut, det var godt det. Og så plutselig, så gikk jeg meg på både rosiner og hardkokte egg!

Det rare er, at det er like godt i dag. Ikke all mat fra den tiden, er det. Peppes pizza f eks, som var noe av det beste jeg visste dengang, smaker ikke i nærheten av hva det gjorde da, enda jeg tror at pizzaen er den samme, men nå- til saken:

Argentinske empanadas

empanadas

150 g usaltet smør

5 dl hvetemel

1 dl kaldt vann

0.5 ts salt

500 gr kjøttdeig/karbonadedeig

1 løk

1 stilk selleri

svarte oliven

rosiner (for den som vil ha det)

1 hardkokt egg

2 ss tomatpure

2 ss rødvinseddik eller 1 halvt glass rødvin

olje til steking

worchestersaus

salt og pepper

(litt kanel hvis du liker den smaken i kjøttretter)

hjertesalatdilljpeg

Kjør mel og smør i kjøkkenmaskin og tilsett kaldt vann. Hvis du bruker usalta smør, så tilsett salt. Lag en glatt deig og legg den i pose i kjøleskapet i minst en time, helst over natten.

Steik grønnskene til de er blanke. Smuldre så i kjøttdeigen. Ha i eddik eller vin og tomatpure. Slå i et par klunker med wochestersaus. Krydre og kok i en halvtimes tid.

Imens kjevler du deigen til rundinger ca 12-15 mm i diameter,  ca 3 mm tykke. Det skulle bli omtrent 12 stykker. Pensle kantene med sammenvisket egg. Legg 2-3 ss fyll på ene halvdelen av deigen, (hvis du ønsker finhakket hardkokt egg og rosiner i, legges dette oppå restet av fyllet nå), og brett den andre halvdelen over.

Klem sammen kantene, og lag striper med en gaffel ned langs hele kanten. Eller du kan brette kantene innover så det blir en slags flette som holder empanadasen sammen. (Se bildet).

La empanadesene hvile i kjøleskapet i en times tid før steking. De kan forresten ligge i inntil 2 dager før de stekes, så hvis du skal ha fest med koldtbordt, kan du med fordel lage disse i forkant.

Pensle med egg, stikk et par hull på toppen så dampen kommer ut under stekingen og steik de midt i ovnen på 200 grader i 15 minutter, eller til de er blanke og gylne.

Serveres med en enkel salat, jeg bruker gjerne en enkel grønn salat, f eks rapidsalat eller romanoffsalat. Så finhakker jeg vårløk og blander i, strør over litt finnhakka dill og har i grovsalt og en god olivenolje idet jeg setter den på bordet.

empanadas

Couscous-salat

Denne retten har jeg laget mange ganger og servert på koldtbord. Den er, om ikke arabisk, så er det typiske arabiske ingredienser i den. Så den får være mitt arabiske alibi for denne gang.

Den ble til som en slags ta-hva-du-har i skapet-løsning, og du kan igrunnen ha det du liker i den. Men det må være cous-cous og kikkerter, samt urter.  Den kan lages dagen i forveien, den blir egentlig bare bedre om den får stå en stund. Her er det ingen eksakte mål, men det er 3 deler cous-cous og 2 deler kikkerter, og det er også det som utgjør det meste av volumet.

Kok cous-cousen etter anvisning på pakken. Jeg bruker de fra boks, de tørre tar så lang tid, og faktisk er boksertene vel så gode detter min smak.

Finhakk urter, flere slag. Ta hva du liker. Flatpersille, timian og basilikum er en blanding,  koriander, flatpersille og mynte er en annen. Dill og grasløk er også godt. Eller ta det du sjøl liker. Det må bare være rikelig.

Finakk vårløk og rødløk, tilpass mengde etter smak og antall personer.

Grovhakk soltørka tomater, eller bruk halve cherrytomater.

Ta tre paprika med forskjellig farge, og legg dem under grillen til de er svartbrente og skinnet sprekker. Legg de i en bolle, og legg plastfolie tett over. La det stå i et kvarters tid.  Da er det tid for å gni av skinnet. Deles opp i litt grove biter. Paprikaen blir utrolig søt og god, og perfekt i salaten.

Blir det for mye paprika til salaten, kan du ta av noe og legge det på glass sammen med et par kvister timian og et par fedd hvitløk og slå på god olivenolje.

paprikapaprika

Nå er fargene på plass.

Bland i alle grønnsakene og urtene.

Feta-ost smaker godt i denne salaten, om du er glad i det.

Dressing kan du variere.  Med alle smakene som er i salaten, syns jeg det er godt med en mild og  god olivenolje og litt sitron. Så kverner jeg litt pepper over og serverer.

Har du en favorittdressing, så bare bruk den.

Flere variasjoner: ønsker du den sterkere, kan du ha i chili og hvitløkfedd som du på forhånd har stekt myke og gylne inne i ovnen.

Vil du ha noe sprøtt i, kan du ha i litt nøtter. Ønsker du og legge til noe søtt, kan du ha i litt rosiner. Eller granateplefrø som er både vakre,  arabiske og søte.

Vil du ha det mere som en selvstendig rett, kan du ha stekt kylling i salaten, eller du kan slå opp på mine litt sunnere kyllingnuggets i innlegget «litt av hvert».

Her fant jeg en spennende oppskrift på arabiske kjøttboller som sikkert er gode både i salaten, eller ved siden av. Jeg har ikke prøvd den sjøl, men den ser iallefall god ut.

Som du skjønner er det utallige muligheter, dette er mere flere ulike tips enn en oppskrift.

Tilslutt saksa jeg denne fra VG, snart kommer det norske lammet i butikken, så hvorfor ikke gjøre det arabisk?

 Arabisk lammelår

God helg til dere alle, og på onsdagen kommer det mere mat fra Hellas!

Dette innlegget ble publisert i Mat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s