Mat fra fremmede land

Siden jeg den dag i dag ikke vet om mannen vi så var kineser eller japaner eller noe helt annet,  legger jeg ved noen japanske oppskrifter, bare av den enkle grunn at det er oppskrifter jeg sjøl har laget mange ganger og vet at det er godt!

Jeg har flere japanske oppskrifter på lur for seinere tider!

Japansk                             VarlokBIFF biffjapa

Start med å finrive rettich, så fint du bare kan. For den som ikke vet hva det er, er det den hvite store gulrotlignende grønnsaken over. Den er i slekt med vår reddik, og i smaken er den noe midt imellom reddik og nepe. Den inneholder sennepsolje, derfor er den litt kvass i smaken.

I japan har de spesielle rivjern for dette, som virkelig river den helt sund. Her bruker du de minste hullene du har på rivjernet ditt. Neste skritt er å finhakke vårløk, både det grønne og det hvite.

Steik så en biff til hver person. Den skal være ganske rå inni, her hjemme så rå som gjestene tør eller ønsker.

Jeg pleier å bruke en god entrecôte, synes at det gir den beste smaken. Ellers er det viktig at du velger et stykke mør biff.

Legg biffene på tallerken, og dekk hele toppen med et halv centimeter tjukt lag rettich. Legg så ei stripe med vårløk oppå  rettichen, og så slår hver person så mye soyasaus de ønsker på toppen av biffen så det blander seg med det hvite og grønne. Jeg har også av og til brukt teryaki-saus som variasjon, men jeg vet ikke om det er korrekt. Det er ialllefall godt det også.

Server ris ved siden av, og gjerne en frisk salat om du vil, men det er ikke nødvendig. Jeg serverer av og til små søte, halve cherrytomater med litt rødløk og koriander til.

Så til noe helt annet, nemlig

Japansk potetsalat.

potpo

Denne potetsalaten kan spises som tilbehør, eller bare alene.  God er den iallefall!

8 små eller 5-6 store poteter

3 gulrøtter

1 agurk

4 stilker vårløk

8 skiver god skinke

3 grovhakka hardkokte egg

salt, pepper, risedikk og majones

Start med å skrelle og koke potetene.

Skjær gulrøtter i fine strimler, og skjær så tynne skiver du kan av en agurk, bruk en mandolin om du har. Legg grønnsakene i ei skål med litt salt på, og la dem ligge slik, mens du hardkoker egg og skjærer opp skinke. Klem all vesken ut av agurken og gulrøttene. Finhakk vårløken.

Tøm vannet av potetene og mos dem grovt. Ikke så fint som til stappe, la det bli noen biter og noe mos i passende blanding.

Ha i en klunk med riseddik om du har, hvis ikke kan du ta litt sitronsaft. Ha så i salt og pepper. Ha så i resten av ingrediensene. Hold av litt av hver ingrediens til pynt oppå salaten. Bland så inn rikelig med majones mens det enda er litt varmt. Smak til med mer salt og pepper om nødvendig. Jeg pleier av og til å halvblande lettrømme og majones, evt yoghurt for å få enn litt magrere variant. Men fest er fest, og da bruker jeg bare majones!

Ellers skal det helst være japansk majones, men annen går også. Har du Hellmans på butikken din, er den best, men andre går også.

Pynt toppen med ingrediensene du har holdt av.

Et lite tips:

bulbu

I Japan Serveres ris av og til slik, de er utrolig godt og lettvint!

Stek et par presset hvitløkkløfter i en nøytral olje. Ha i kokt avkjølt ris, tilsett 1-2 ts buljongpulver og stek til risen er gjennomvarm. Ha på fat. Bland inn finhakka mynte og basilikum. Avslutt med soyasaus til passe smak!

bsoya

Tilslutt legger jeg ved en link til tempura, frityrstekt grønnsaker på japansk vis, med dipsaus til. Kos dere!

Dette innlegget ble publisert i Mat og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s