Greske oppskrifter

gres

  Saganaki

Saganaki er stekt ost, og brukes som en av de mange forrettene (meze), som er så typiske for det greske kjøkken.

Finner du graviera-, kasseri- eller kefalotyri-ost er det kjempefint. Hvis ikke, kan du bruk gruyere, provolone, cheddar, manchego eller emmentaler. Eller en annen ost med samme konsistens.

Skjær passende store skiver, ca 1-2 cm tjukke. Skiven skal dekke en liten tallerken og kunne deles i 4-6 biter når den kommer på bordet.

Press osten ned i hvetemel som du har tilsatt litt salt (det kommer an på ostetype, er den salt, så sløyf dette). Du kan også vende osteskiva i egg før du snur den i melet. Det er opp til deg.

Stek den i godt med mild olivenolje til den blir gyllen. Legg sitronbåter ved siden av, som presses over ved servering. Litt frisk eller tørket oregano over er også godt, og jeg pleier personlig (ikke typisk gresk er jeg redd, men min vri) å riste pepper i panna som jeg grovknuser og har over.

    honninghonninghonning

En annen variant (den er gresk) er å riste sesamfrø i panna, blande dem med flytende honning, og dekke osteskiven med dette like før servering.

Du kan også snu osteskiven i sesamfrø, men da er det best å dyppe den i mel først, og så egg etterpå. Så steker du den til den blir gyllen og sprø utenpå, og så ringler du honning over ved servering.  Til denne siste varianten, er det ofte brukt en litt hard fetaost om du får tak i det. Jeg pleier å kjøpe ferdige skiver av merket Olymp, de er passe harde og av passende størrelse. Og husk, rikelig med olje og her bruker du en uten smak, f eks solsikkeolje, og husk, bruk kortest mulig tid. Osten skal ikke gå i oppløsning!

Selv om jeg vet at grekerne bruker dette som forrett, har jeg også brukt det som dessert istedenfor ost ved større måltid. Du bestemmer sjøl!

Tzatziki som på Tinos

agurkagurkagurkagurkagurk

Alle har vi vel smakt tzatziki. Det er som mors kjøttkaker, det finst like mange  oppskrifter som det finst mødre på denne nasjonalretten vår.

Slik er det også med tzatziki, men det er 3 grunnleggende ingredienser som må være med:

Agurk, hvitløk og yoghurt.

Her kommer det ikke noen eksakte mål med, noen vil ha mye youghurt og lite agurk, andre det motsatte. Du får finne fram til det du selv liker.

youghvitløkhvitløk2

Start med å rive agurken. Legg den så  denne i en sil, og dryss over godt med salt, minst 1 ss, gjerne litt til. Legg press over, og la agurken stå og renne av seg et par timer. Trykk så ut alt vannet du greier, og agurken bland med youghurt. Her er det gresk youghurt (eller tyrkisk, det er omtrent det samme) som gjelder. Den bør iallefall helst ha 10 % fett i seg, slik som disse har. Får du ikke tak i den, kan du også bruke norsk matyoughurt, men den er ikke feit nok, og følgelig blir ikke smaken helt det samme. Men faktisk har Synnøve en gresk youghurt som har 2 % fett, og er det beste alternative for den som vil spare på fettet.

Hakk så opp rikelig med hvitløk, her etter smak selvsagt. Den skal være finhakket, ikke presset. Du skal kjenne de små bitene i med hvitløk i tzatzikien.

gulrot-bilde dillolive-oil-1

Så langt er dette den tzatsikien de fleste kjenner. Jeg bruker å tilsette et par ingredienser til, og jeg er på trygg grunn, jeg har lært det av erfarne, greske husmødre. På Tinos er det ofte brukt gulrot, omtrent 1/3 av mengden agurk.

Jeg bruker ofte  litt finsnitta dill i. Jeg har smakt denne med dill i på Tinos også, men det er ikke vanlig.  Min gode venn Francis, nabo både i Oslo og på Tinos, sier at dette er mere en tyrkisk skikk.  En liten klunk med  vineddik slås i, og serveres med 1 svart oliven på toppen til pynt. Ringle over med god olivenolje og server!

tzatziki   tzatziki

Gresk frikassè

Dette er en av mine yndligsretter. Den ser ikke så pen ut når den er ferdig, men den smaker utrolig godt! Og den er nesten enda bedre neste dag.

Det går fint å bruke både lammekjøtt og svinekjøtt. Bruker du lammekjøtt, er det best å bruke fårikålkjøtt av lam. Her har jeg brukt nakkekoteletter av svin.

4 nakkekoteletter

3-4 salathoder

1 stor bunt dill

1 stor bunt vårløk

saft av 1 sitron

2 egg

salt og hel pepper

20130821_134545-2 20130821_134825

Jeg hadde isbergsalat denne gangen, men har du romanosalat, ligner den mest på den som egentlig blir brukt.

Finhakk salat, løk og dill og bland alt sammen.  Legg et lag grønt nederst i en stor kjele og salte kotelettene godt. Legg 2 av dem oppå grønnsakene, legg på et nytt lag med grønt, så de to siste kotelettene og tilslutt et lag med grønnsaker. Ta i en ss med hel pepper (dette er min variant, Syns det er så godt til), et lite glass vann og legg på lokket på kjelen.

Når det skal være fest, steiker jeg både kotelettene i god olinvenpolje først, og så surrer det grønne i samme fettet til det blir blankt, før jeg slår på litt vann, og så fortsetter som over. Husk pepperen! Denne gangen kokte jeg alt fra rå tilstand og slo heller en god klunk olivenolje i gryta. Prøv deg fram med hva du liker best!

Så er det bare å la dette koke på svak varme i to-tre timer eller mer.

Like før det skal serveres, presser du saften av en sitron og blander den med to egg. Visp godt sammen i en bolle, og hell forsiktig noe av den varme krafta oppi mens du pisker slik at det ikke skiller seg av varmesjokket.  Ta gryta av varmen og rør inn eggeblandinga.  Sett på lokk, og la det stå et 5 til 10 minutter for å sette seg.  Klipp over fersk dill ved servering, og server kokte poteter ved siden av!

Hvis jeg skal varme opp frikassèen neste dag, starter jeg med å røre inn 1 ss maizena i litt vann, før jeg førsiktig varmer opp retten. Da skiller den seg ikke!

Det er mange som syns det høres rart ut med kokt salat, men jeg lover at alle som har smakt denne retten har likt den veldig godt. Minner litt om en slags gresk fårikål faktisk.

Fava

fava

Dette er ei stuing som lages av favabønner. Favabønnene jeg snakker om her, ser ut som gule linser, må ikke forveksles andre typer bønner. Det er vel snarere en type linse enn bønner.  Engelskmennene kaller grønne store bønner for favabønner. De kan du ikke bruke her. Får du ikke tak i ordenlig greske favabønner, kan du bruke gule linser, eller gule splitterter. Ikke helt det samme, men det duger bra likevel.

4 dl fava/linser/splitterter (heretter kalt linser for lettvints skyld)

1 liten potet

1 liten gulrot

1 liten løk

vann, salt, pepper, eddik, olje

Slå linsene i en kjele, og dekk med vann til ca 3-4 cm over dem. finhakk løken, gulrota og poteta og legg i. Ha i et laurbærblad. Kok opp, og slå en klunk eddik og en god klunk olje i gryta. Ha i litt salt og pepper.

Kok til alt begynner å bli til grøt. Det skal være litt flytende, ikke suppe, men som en grøt.  Fjern laurbærbladet. Du kan servere det slik, eller mose det med en stavmikser til det blir fløyelsmykt. Ha i mer vann om det blir for tjukt. Smak til med mer salt om nødvendig.

Finhakk rødløk og tomat, og strø dette på toppen.  Det skal være rikelig, og dekke stuingen. Personlig pleier jeg også å blande i litt kapers.  Ringle over  rikelig med  god olivenolje.

Dette kan du spise med godt brød til, eller som tilbehør til det meze. Grekerne bruker det som meze,  Øyvind, sønnen min, elsker loff med fava og tzatziki sammen! Det er uvanlig, men slett ikke å forakte!

fava1fava1fava1

Sprøe hvite stenger

Tilslutt vil jeg dele et lite tips med dere. Det fikk jeg av en god venn og kokk, og han serverer det ved siden av is og desserter. Enkelt, men utrolig godt. Tavernaen hans Marathia, er et sted både for kropp og sjel. Gresk gjestfrihet slik som bare de kan det, kombinert med fantastisk mat og ei nydelig strand rett ved!

Smelt hvit sjokolade i vannbad, og la det avkjøles litt. Smuldre i knust cornflakes og litt finrevet skall fra appelsin. Bre dette utover ei smurt form ca 1 cm høyt lag. (jeg går ut fra at du kan legge det på et bakepapir også).  Sett det i fryseren til det er helt stivt, og skjær det i stenger som du legger ved siden av desserten. Sprøtt og søtt og veldig godt!

Det var det jeg hadde i dag, på fredag kommer det ei historie om fremmedfolk med tilhørende oppskrifter!

Ha en fin dag.

Dette innlegget ble publisert i Mat. Bokmerk permalenken.

6 svar til Greske oppskrifter

 1. Tilbaketråkk: Tinos | Anne Aukrust

 2. Eli Slemdal sier:

  Må innrømme at jeg også rynka på nesa av kokt salat, men Jeg kan skrive under på at Gresk frikasse er kjempegodt.

 3. anneaukrust sier:

  Ja ikke sant! I dag tok jeg i ei ekstra eggeplomme, altså 2 hele egg og ei plomme i tillegg. Det ble også godt, litt mildere. Og mandelpoteter fra Skjåk til!

 4. Aud Ingrid Olstad sier:

  Den greske frikasseen skal prøves ut i helga; kanskje jeg bruker lam i stedet for svin.

  • anneaukrust sier:

   Det kan du godt gjøre, det går for det samme. Nå har vi spist det i to dager, for jeg lagde det til bloggbilder i går, og det er veldig godt neste dag også.
   Et tips til gresk avslutning, ta den nye greske youghurten fra Synnøve, den er faktisk veldig god, og ha i fersken og honning! Det er godt! God helg!

   • Aud Ingrid Olstad sier:

    Ja, den nye yoghurten er god, vi har prøvd den. Skal også ved en seinere anledning prøve å «utvide» tsatziki-oppskriften med gulrøtter, som du skriver om. Det høres spennende ut; jeg har alltid bare brukt den tradisjonelle med agurk, hvitløk og youghurt. God helg til deg også; det ser ut som vi kan nyte sommertemperaturer en stund til, heldigvis!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s