Litt av hvert

Her, på onsdagsinnleggene mine, vil jeg legge ut litt av hvert. For det meste matoppskrifter, men innimellom små overraskelser også.

I dag tenkte jeg å dele noen litt spesielle oppskrifter med dere, noen som ikke er helt vanlige, men som jeg håper vil falle i smak! Først ute er russiske erter. Dette var en viktig vare under Pomor-handelen i Nord-Norge. Denne handelen foregikk som en slags byttehandel av varer, og varte fra tidlig 1700-tall til den russiske revolusjon i 1917. Oppskriften var strengt hemmelig. Du kan fremdeles få kjøpt russiske erter på butikken, men de er svindyre! Godt over tusen kroner per kilo!

erterpakke-trans erter

Nora tok over og lagde russiske erter fram til 1980, og sluttet med det uten å oppgi oppskriften. Så det var lenge Norges mest hemmelige oppskrift! Men ikke lenger. Nå kan du lage den sjøl og her kommer oppskriften:

Russiske erter

7 poser frosne små erter (petit pois)

1 kg sukker

2 l vann

Kok opp vann og sukker. Når det fosskoker has ertene oppi. De må være tint, ellers bruker vannet for lang tid på å koke opp igjen. Kok ertene i 3-4 minutter, slå ut sukkervannet og la dem renne godt av seg i dørslaget.  Hell ertene i, og sett panna midt i stekeovnen på 70 °C. Ha bakepapir nederst. Gradene kan variere noe, avhengig av hvor god ovn du har, mellom 60 og 80 °C  er korrekt. Med døren på gløtt (sett en kork eller liknende i døren så den ikke går igjen) skal ertene stå i varm ovn i tre døgn. Se innom dem av og til og rist i langpannen så ingen fester seg til bunnen. Etter tre døgn er prosessen ferdig, og du har fått noen tørre, lysebrune erter som kan lagres  i veldig lang tid. I flere år, bare de ligger tørt. Når du skal koke ertene, lar du de ligge i bløt i fire-fem timer eller over natta. Beregn 20 gram pr snute. Kok opp under lokk. Ta av lokket og la det koke i en halv time eller til vannet er fordampa. Ha i rikelig med smør, 2 ss sherry og finhakka persille. Smak til med sukker, salt og pepper. Serveres til kraftig mat, er spesielt godt til vilt. Grønne grønnsaker som aspargesbønner eller rosenkål er tilbehør som passer godt sammen med russiske erter. Sopp også, men ertene er så søte i seg sjøl, at du skal være forsiktig med andre søte grønnsaker, slik som f eks gulrøtter. Og så en god fløtesaus til kjøttet, og nypoteter til, så garanterer jeg at gjestene blir fornøyde!

Hvordan mørne kjøtt i en fart

Så et tips som gjør kyllingen utrolig mørt på kort tid. Dette er en framgangsmåte som blir brukt i Kina, men den virker like godt her. Først blander du ei røre av  maizena og egg. Det skal 30 gram maizena til hvert egg, så du lager så mye som du har kjøtt til. Skjær kyllingbryst i strimler. La det dekkes av røren og ligge slik i en time. Ta så opp kjøttet, prøv å rist av mest mulig av røra, og la det fosskoke i 5 minutter i vann. Det er viktig at ikke vannet fosskoker og ikke avkjøles, så kok heller i små porsjoner av gangen. Skyll av resten av røra så mye som mulig.

kyllingsalatkyllingwok

Så kan du steike kjøttet i panna i god olje. Dette kjøttet er nydelig i wok, og får en helt spesiell konsistens. Bare prøv det sjøl, får du sjå!

Litt sunnere kyllingnuggets

grs ritz nuggets3 grs

Kyllingnuggets er mange barns favoritt. Her er en hjemmelaga versjon som  ikke bare er sunnere fordi den ikke er fritert, men den er også mørere. Mørningen her er kefir.

Skjær kyllingbryst i passende «nugget»-størrelse. Legg bitene i kefir så alle blir godt dekket. La de ligge et par timer.

Knus Ritz-kjeks til pulver. La det gjerne være litt biter igjen, slik at ikke alt er knust til mel. Rist kefiren av kyllingbitene, og rull de i den knuste kjeksen. Legg bakepapir i ei langpanne, og legg kyllingen oppå. De steikes så midt i ovnen på 225 grader til de er gylne og sprø. Snu bitene underveis. Steketida avhenger av ovn og tjukkelse på kyllingbitene. Serveres sammen med en god dip og friske rå grønnsaker. Da har du et sunt og godt måltid, minst like godt som den mest vanlige utgaven med pommes frites og friterte nuggets.

sitronkø biff980       sitronkø

Hvis du skal mørne andre typer kjøtt fort, er sitron tingen. Legg kjøttet i sitronsaft ei tid før tilberedning, så mørnes det fort.

Jeg sa litt av hvert; så tilslutt, noe helt annet.

Tre forskjellige typer iskrem

xxxxx2012-12-05 14.20.31xxxxx

De to første oppskriftene må du røre i hvert 20. minutt så det ikke blir isnåler i den. Eller det beste er å bruke iskremmaskin, så gjør den seg selv. Den siste, snøfriskiskremen nåler seg ikke, så den er det bare å sette i fryseren og vente til den er ferdig.

Sitronis

citrus_limon2citrus_limon2

Saft av en sitron

3 egg

3 dl kremfløte

200 gr sukker

Pisk sukker og egg til eggedosis til den er blank, nesten hvit og skinnende. Pisk fløten til krem. Bland sammen og ha i all saften og litt av skallet fra  sitronen. Frys som angitt øverst.

Lakrisis

snøfrisksnøfrisksnøfrisksnøfrisksnøfrisk

Oppfinneren bak denne isen, er bror min, Bjørn Ola, som er en lakrisspiser av rang!

3 pakker/ruller lakrisal

3 egg

3 dl kremfløte

45 gr sukker

Start som over med å piske eggedosis. Ha lakrisaldropsene i en plastpose og kjør et kjevle over til alle er knust til pulver. Pisk fløten stiv og og bland alt sammen. Frys inn som over.

Osteiskake med snøfriskost

snøfris790xsnøfris

Tusen takk til kusine Aase Kari som ga meg denne!

2 dl sukker

3 dl fløte

3 eggeplommer

1 vaniljestang

300 g snøfriskost evt 150 gr Philadelphia og 150 gr snøfrisk

Pisk fløten med litt av sukkeret. Pisk deretter eggeplommene med resten av sukkeret. Ha i frøene fra en vaniljestang. Bland sammen med osten. Smuldre 5 digestive kjeks i bunnen av ei springform og legg ostemassen over. Smuldre 3 digestivekjeks på toppen og sett i fryseren i minst 4 timer. Denne skal ikke røres i. Nydelig med varm kirsebærsaus til, eller annen fruktsaus.

Dette innlegget ble publisert i Mat og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s