TOMATREVOLUSJON!

ketsjup først

Jeg har levd et liv før tomaten ble vanlig, utenom på brødskiva med sukker på til hver søndagsfrokost. Dengangen, på seint femti- og tidlig sekstitallet, kalte vi banan, appelsiner og druer for sydfrukter!

Jeg ble født før ketsjupen kom til Norge. Den kom til Lom i 1961. Den første 17 mai med både sennep og ketsjup på pølsa, er et av mine virkelig store matminner! For ikke å snakke om pizza.  Da var jeg hele 17 år, og det var det hittil beste jeg hadde smakt i hele min levetid så langt!

Alt med tomatsaus ga nye dimensjoner inn i mitt liv.  Da samvirkelaget fikk sjølbetjening, dukka det opp ei hylle med Heinz spagettisaus. Jeg  var den eneste kunden, og brukte et halvt år på å tømme den. Hver lørdag når jeg fikk ukelønn, rakk den til en hel boks. To kroner og femti øre.

–Det ser ut som makk i blod, sa far min.

Han skulle ha bare salt og pepper i maten, og var skeptisk til alle nyvinninger på matfronten. I dag kan jeg se at han hadde rett, halvfeite, delvist oppløste spagetti i en saus som dengangen var eksotisk, nå hadde den vel smakt som varm, emmen ketsjup! Men for meg var dette noe av det mest eksotiske jeg visste!

heinz

I dag lager jeg min egen hjemmelaga ketsjup, og om jeg må få si det, den er veldig populær blant gjestene mine.

Her er det omtrentlige mål av alt. Det er hva du får tak i eller liker.

På den oppskriften jeg har tatt bilde av her, kjøpte jeg et par-tre kilo sherrytomater. Jacobs fra Meny var merket, men all slags tomater med kvist på, er greit. Kvistene er med på å  sette en flott smak.

Jeg hadde de  inn i ovnen et par timer på 180 grader,  til de kollapsa. Så fjerna jeg kvist, og fyllte på med grovhakka løk, hvitløk, bladpersille, og  la til en boks med ferdiggrilla rød paprika.  En liten chili med eller uten frø er også godt i. Så slo jeg over rikelig med god olivenolje. To-tre deciliter er bra! Ikke vær redd for å ta i, overskuddet skal slås av tilslutt og brukes i en nydelig spagettisaus. Noen klunker med balsamicoeddik, salt og pepper, samt litt sukker haes i. Og et par-tre laurbærblad gjør susen!

La det tå i ovnen på svak varme 160-180 grader så lenge du gidder, gjerne 3-4 timer. Kan også stå natta over på 90 grader. Da må du passe på å ha enda mere olje, så det ikke tørker ut.

ketsjup2

Jeg syns at det er godt å slå opp varmen litt på slutten, slik at grønnsakene får en liten brent smak.

Tøm massen i et stor sil slik at oljen tømmes ut for seg. Spar på den. Så kjører du resten av massen i en hurtigmikser, og moser massen du får, gjennom  silen.

ketsjup3

Da får du en silkemyk ketsjup som jeg garanterer smaker godt!

ketsjup sist

Det som blir igjen i dørslaget, blandes med oljen. Da har du en flott spagettisaus. En riktig spagettisaus napolitana! Du må gjerne tilsette mer krydder før du varmer den opp igjen, oregano og timian er supergodt, eller andre urter du liker.

Det tar tid, men jeg garanterer at resultatet blir populært! Koker du opp ketsjupen og legger den på reine, varme hermetikkglass, har du en super gave.

Lykke til!

Dette innlegget ble publisert i Historier, Mat og merket med , . Bokmerk permalenken.

7 svar til TOMATREVOLUSJON!

 1. Sigrid sier:

  Dette skal eg prøva!

 2. Sigrid sier:

  Dette skal eg prøva! .. Sjøl om eg ikkje likar ketchup…. Men er så spennande oppskrift 😉

 3. Takk for spennende oppskrift! Den skal prøves. Jeg lurer på hvordan det er med oppbevaring av denne ketsjupen? Altså, hvis jeg gir den et oppkok og har den over på reine glass, hvor lenge holder den seg da? Skal glasset oppbevares i kjøleskap?

  • anneaukrust sier:

   Jeg vet faktisk ikke, for jeg har egentlig ikke prøvd det ut men jeg har hermetisert f eks chutney og skulle tro at dette ville være det samme. Det viktige er at glassene er tette og steriliserte på forhånd, at de fylles helt opp med rykende varm ketchup, og at det er helt tett. Da kan du nok oppbevare den hvor du vil, men jeg pleier å sette glassene i kjelleren for sikkerhets skyld. Det er bare å prøve seg fram. Lykke til.

 4. Sigrid sier:

  Og så skriv du om russiske erter! Dei er viktige i familien vår, ein gong i året;-) – og det er juleafta. Då lagar Trond ryper i fløytesaus, rosenkål, russiske erter, mandelpoteter og rørte tytebær. trasisjonsrik julemiidag, og veldig godt! Og rypene er sjølvsagt ribba, arbeidskrevande som berre det, og muligens ein grunn til at venner av ungane ikkje kjem på besøk til oss dagane før jul. I alle fall dei som veit kva dei kan bli utsette for.
  Første gongen eg smakte russiske erter syntest eg det var heilt forferdeleg, og forstod ikkje koffor dei andre (svigerfamilien) var så begeistra og opp-i-vêret over noko så lite godt. Men det er mange år sidan. Seinare har ertene blitt bedre (veldig gode!), dyrare og vanskelegare å få tak i. Ser jo at Centra og Gulden har dei enno, på hylla for «spesielt interesserte», og fryktar kvart år at me ikkje får tak i fleire. I alle fall, oppskrifta di er heilt super for oss, dette skal prøvast! Du har i det heile flotte oppskrifter og gode historier å fortelja!

 5. anneaukrust sier:

  Så bra! Eg trivst med dette, og har du oppskrifter du ynskjer eller vil dele på bloggen min, er du hjarteleg velkommen til det. God helg til dykk alle!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s