‘Den Nye Kokeboken – Vår Tids Mat’ og litt til

20130719_093615        kokebok2

PANNEKAKER II  (14-16 stk)

5 egg

2 ss sukker

1/2 ts hver av kardemomme og salt

50 gram gjær eller 2 ts bakepulver

500 gram mel

1/2 liter melk

Smør (margarin står det også, men det gjelder ikke for meg iallefall, jeg sier som Pollestad, heller 75 år med smør, enn 80 årmed margarin!) eller fett til steking.

Skill eggene, visp sammen sukker og eggeplommer. Sikt sammen mel, kardemomme og sukker, og rør dette inn i eggene. Bland melken og gjæren og rør til gjæren er oppløst. Rør melkeblandingen i det øvrige. Brukes bakepulver, siktes dette sammen med melet. Stivpisk eggehvitene og fold inn resten av røra.

Ha smør i en varm stekepanne. Ha en skje røre i panna slik at røren flyter utover i et tynt lag. Stek på begge sider. Disse pannekakene må helst vendes på lokk. Serveres med sukker og/eller syltetøy til.

Min kommentar: prøvd med suksess i vår tid, de er veldig gode. Og jeg kan se flere feil fra den gangen. Vi overså et aldri så lite «eller», og brukte både gjær og bakepulver! Den andre generaltabben var, at vi aldri leste hele oppskriften fra starten av, så de stivpiska eggehvitene kom som ei overraskelse alt for sent til å gjenopprette feilen!

Et lite tips tilslutt; hva med et tykt lag creme fraîche tilsmakt med en liten dråpe sitron, og så et tjukt lag med tyntskårne, helst norske,  jordbær over, og et dryss med melis? Og kanskje noen dråper appelsinlikør?

Det blir garantert en suksess!

KNEKK sirup

1/2 liter sirup

½ liter sukker

½ liter fløte

100 g smør

100 g mandler

Skåld mandlene og hakk dem fint eller grovt etter ønske.  Bland alt unntatt mandlene i  en tykkbunnet kjele. La blandingen koke over svak varme til den blir tyktflytende. Prøv om den er ferdig ved å ha først ha litt av massen i kaldt vann. Kan den da rulles til en kule, er den ferdig. Det er dette som kalles karamellprøven. Tilsett mandlene og og hell massen i små kremmerhus eller på et oljet bakepapir i små rundinger. Da er det praktisk å stikke små pinner inn i massen, og lage seg kjærlighet på pinne.

Så til noen oppskrifter av nyere dato, men likevel vår tids mat vil jeg tro.

2012-12-05 14.19.19

HONNINGKNEKK

Denne honningknekken fant jeg i Lizas matverden. Denne kan du knuse og strø over is eller desserter. Du kan blande den med friske bær og krem. Jeg syns at det er en kjempespennende knekk, og håper at Liza tilgir at jeg stjeler den fra henne!

020_thumb

VERDENS BESTE MANDELFLARN

100 g smør

100 g sukker

100 g skåldete og finhakka mandler

2ss kremfløte

2ss hvetemel

1 ts glucose

Smelt smøret og rør inn sukkeret. Varm dette opp til kokepunktet og la det avkjøles noe. Rør så inn mandlene, kremfløten og glucosen. Legg ei teskje i topper på bakepapir. La det være langt imellom, de flyter mye ut.

Steik på 150 grader midt i ovnen i ca 15 minutter. Ta ut og avkjøl. Du kan forme de mens de enda er varme, legg dem over en kopp og lag små korger, eller rundt enn pinne, eller gjør hva du vil.

De vil uansett garantert få bein å gå på! De er også kjempegode som tilbehør til alle slags desserter.

Dette innlegget ble publisert i Mat og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s