BESTEMORS SPEKEPØLSE

Som matfølge til denne historien, har jeg funnet fram min Bestemors egen oppskrift på spekepølse.  Bestemor hadde en urtehage, og hun var så uvanlig at hun brukte både timian og rødvin i pølsa. Denne pølsa ble kjempegod, og helt ulik de andre pølsene i dalføret.

Vanligvis tok hun alt på slump, og brukte sitt eget hode og brukte ingen oppskrift. Men fordi at det hadde seg slik at;

1) Ei ku falt utfor et stup og slo seg ihjel.

2) De hadde en trebeint gris gående i fjøset, som i dette tilfelle møtte bøte med livet og bli til pølse sammen med kua.

3) Og siden dette selvsagt var utenfom den vanlige slaktetida, ble denne tilfeldigvis  nedskrevet av ei observant niese!

stabbur        pølse3

Fordi den i si tid ble nedskrevet på nynorsk er den gjengitt slik her også!

4kg reint kjøt

1 ½ kg flesk

150 g salt

1ss saltpeter

10 g nellik

10 g pepar

1 ts muskatblomme

½ liter raudvin eller litt blod

200 g sukker eller 100g sukker og 100g sirup

Mal alt kjøtet på kvern. Bland i krydderet og vinen og elt alt saman. La det stå til neste dag. Da har sukkeret bråna. (for de uinnvidde betyr dette smelta)

Ha i ein stor finhakka lauk, og timian og karve etter smak. Stapp det i tarmar, og heng det opp på ein luftig og tørr plass.

For den som ikkje har stabbur, kan ein kald kjellar gjera nytte. Slaktetida var i november, og all spekemat skulle henge til gauken gol rundt syttande mai. Det blir rundt eit halvt år.

pølse pølse kopi    salami

Fra Bestemors spekepølse, er ikke veien så lang til ITALIENSK PANCETTA.  Dette er kjempegodt, og er et slags krydret urøkt bacon! Her finner dere en oppskrift! Jeg bruker alltid denne oppskriften fra siden Ordentligmat.no.

panvetta                      hjerteflagg

Det er vel verd å prøve, selv om det tar litt tid.  Seinere skal dere få oppskrift på GRESK SPEKEFLESK OG SPEKEPØLSE, det kommer nærmere jul! Da kommer det også andre oppskrifter fra gamle dagers slaktetid i Lom. Og gamle konserveringsmetoder, men det er når sesongen for slikt er, og det er ikke nå midtsommers i 26 varmegrader. Alt til sin tid, så følg med på bloggen og du vil se.

Den siste oppskrifta i dette innlegget, er noe som et gammeldags ord blir kalt nymotens mat. Far min brukte dette ordet om alt han smakte for første gang.  Denne retten har kommet mer og mer de siste årene, og nå har tilogmed Gilde kommet med en versjon av denne retten.

PULLED PORK

20130725_115712

Min er eksprimentert fram på kjøkkenbenken i forskjellige utgaver, men her er den siste. Dette er også litt å «ta hva du har i skapet-oppskrift». Jeg moser kjøttet i sausen, det er min variant. Ikke vanligå gjøre det slik, men jeg syns at det smaker godt.  Og det gode er at alt går i ei gryte og gjør seg selv.

Du må ha svinekjøtt med litt fett i. Jeg brukte nakkekoteletter, men nakkesteik er også greit.

Begynn med å legge kotelettene (jeg hadde 7 stk) på benken og salte og pepre dem godt. Jeg brukte maldonsalt med røyksmak på for å få fram den røkte smaken som er så god. Jeg hadde også sterk paprikakrydder på kjøttet.

hot paprika       paprika

Så finhakka jeg 2 løk og 2 røde paprika, et par fedd hvitløk, samt en hel chili. Jeg slo litt olivenolje nederst i ei gryte som tåler å stå i stekeovn. Jeg la grønnsakene i gryta sammen med en stor stilk selleri og ei gulrot for smakens skyld, og la kotelettene oppå. En boks med italienske tomater samt en god klunk med hvitvin gikk i gryta. Brunsukker etter smak og ei skei god tomatpure og en krydderkvast. Bruk det du liker best. Jeg hadde kun bladpersille.  Litt barbequesaus fra kjøleskapet, og sett på lokk.

20130724_091844

Jeg satte gryta inn i ovnen på 90 grader og gikk og la meg. Neste morgen tok jeg av lokket, og satte opp varmen til sausen tykna. Er det for mye væske i , kan denne prosessen gjøres oppå ovnen. Når sausen er tykk, er det bare å mose alt med en gaffel, eller massen er litt avkjølet, med hendene.

20130725_115227

Kan serveres i hamburgerbrød med løk og tomater, eller som spagettisaus.  Vi liker å servere det i torillaer med en god mango-salsa til.

Dette innlegget ble publisert i Mat og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s